Hari ni terajin buat nasi lemak,sambal dan ayam goreng berempah selalunya breakfast simple aje dgn cucu...kalau part masak lauk pauk ni mt main campak2 dan guna aje bahan2 yg ada di dapur...tapi anak2 mesti minta resipi macam mana nak buat.....katanya lain orang lain cara tapi mereka nak resipi mt juga....
Beras di cuci bersih
Santan segar secukupnya
Garam secukup rasa
Gula sedikit saja utk menjadikan nasi lemak tu sedap
Beberapa hiris halia
Daun pandan
Cara :
1.Masukkan santan kedalam beras yg dah dicuci bersih.Paras santan lbh kurang macam masak nasi biasa.
2.Masuukan garam dan gula serta halia gaul rata.Tutup periok dan tekan cook
3.Apabila mendidih masukkan daun pandan dan tutup semula.Biar sampai masak.
Mt mmg suka masuk daun pandan apabila nasi tu tengah mendidih....bau pandan tu boleh satu rumah terbangun.....
No comments:
Post a Comment