Ada baki suji...cukup2 pulak untuk buat bingka....senang nak buat rasa pun sedap...
Bahan A :
200gm gula kastor
3 biji telor gred A
Pukul bersama hingga kembang
Bahan B ;
150gm tepung suji - direndam dgn air sama paras
Bahan C :
50gm tepung gandum
50gm susu tepung
1/2 st garam
250ml santan pekat
300ml air
1/2st esen vanilla
1/2st pewarna kuning
Cara ;
1.Satukan semua bahan C...kacau dgn whisker dan tapis kedalam A.Gaul rata dan masukkan bahan B dan gaul rata sekali lagi.
2.Masukkan kedalam periok dan masak atas api hingga agak pekat jgn spi meletup2 nanti bingka jadi keras.
3.Tuangkan kedalam loyang yg telah di lenser dgn majerin/mentega.
4.Bakar hingga 1 jam atau hingga masak.,,,dah masak masa panas sapu majerin/mentega atas permukaan bingka .
Nota : Saiz Loyang 7"x&" kalau loyang bulat garispusat 7"
No comments:
Post a Comment