Kononnya hari ni nak makan gulai ikan tongkol dgn nasi dagang...tengok2 dlm dapor...ada sedikit aje beras pulut.....ushhhh malas sungguh nak start enjin kereta...so makan dgn nasi aje....ada orang tak makan sebab rasa hanyir...tp klu cuci betul2 dan tahu caraya tak rasa hanyir langsung....apa pun gulai ni mmg sesuai dgn nasi dagang....
2 keping ikan tongkol - cuci bersih
5 keping asam gelugor
2 inci halia]
3 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih kecil
sedikit garam'sedikit gula
dan air utk merebus
cara :
Bawang,halia ditumbuk kasar dan satukan dgn air dan masak selama 1/2jam.
Ambil ikan saja yg lain2 buangkan.
Bahan :
Santan pekat dari satu biji kelapa
3 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 in halia
1 peket rempah kari di buat pes
1sb cili kisar
1caw santan cair dibancuh dgn 1sb asam jawa
1sb gula merah/kabung/melaka
garam secukup rasa
minyak utk menumis
Cara :
1.Kisar bawang2 dan halia.Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga wangi.
2.Masukkan cili kisar...kacau sebentar dan masukkan pes kari masak hingga terbit minyak
3.Masukkan santan cair yg telah di campur dgn air asam dan masukkan ikan.Biar mendidih
4.Masukkan santan pekat dan asam gelugor
5.Bila mendidih masukkan gula,,,masukkan garam sesuaikan rasa.Bila masam manis masin sdh cukup..keluarkan asam gelugor
6.Renih selama 15 minit dan masukkan cili padi jika suka....
No comments:
Post a Comment