Asyik2 kari..tukar pula acar ikan.....sedap tau...
Beberapa keping ikan tenggiri - cuci bersih lumurkan dgn serbuk kunyit dan garam dan goreng
1 labu bawang besar di hiris
3 biji bawang putih (kalau dapat yg kecil2 kalau tak ada yg agak besar belah dua)
1 hin halia di hiris
4sb cili kisar
1st biji sawi
2sb cuka
lada merah dan hijau di belah dua
Timun dibuang empulor di potong panjang
Carrot di potong pnjang
Minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
utk ranggupkan timun - rendam dgn air garam dan toskan
Cara :
1.Tumis halia,bawang putih dan bawang besar hingga wangi diikuti biji sawi.
2.Masukkan cilikisar dan masak hingga terbit minyak
3.Masukkan cuka dan sedikit gula masak hingga agak pekat
4.Masukkan carrot dan timun.
5.Akhir sekali masukkan ikan dan cili merah..rasa garam dan gula.
3 biji bawang putih (kalau dapat yg kecil2 kalau tak ada yg agak besar belah dua)
1 hin halia di hiris
4sb cili kisar
1st biji sawi
2sb cuka
lada merah dan hijau di belah dua
Timun dibuang empulor di potong panjang
Carrot di potong pnjang
Minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
utk ranggupkan timun - rendam dgn air garam dan toskan
Cara :
1.Tumis halia,bawang putih dan bawang besar hingga wangi diikuti biji sawi.
2.Masukkan cilikisar dan masak hingga terbit minyak
3.Masukkan cuka dan sedikit gula masak hingga agak pekat
4.Masukkan carrot dan timun.
5.Akhir sekali masukkan ikan dan cili merah..rasa garam dan gula.
No comments:
Post a Comment