Galery mt

Galery mt

Thursday, November 13, 2014

Karipap Rangup


Resipi dari yatiememories dah dua kali buat...baru hari ni dapat snap gambar.Inti dah siap semalam so senanglah sikit....hanya tinggal bancuh doh aje.Sebahagian di goreng sebahagian lagi mt bakar sekejap dalam oven...sejukkan dan packing untuk disimpan sejuk beku dlm peti ais.

Bahan doh :
500gm tepung gandum
50gm tepung beras
50gm tepung ubi
1sb gula
1st garam
3sb majerin *
1/4caw minyak masak* (* dipanaskan)
1caw air.

Cara :
1.Satukan semua bahan kering dan gaul rata.
2.Tuangkan minyak panas dan gaul rata.
3.Tuangkan air sikit2 sehingga membentuk doh
4.Bahagikan kepada beberapa doh kecil dan leperkan dan masukkan inti dan klimkan tepinya.
5.Goreng dlm minyak yg banyak hingga garing.

Bahan Inti :
8biji kentang dikupas kulit dan di potong dadu
1 dada ayam atau daging di potong kecil (mt guna daging kisar yg dah siap)
3sb rempah kari
1sudu serbuk cili/cili kisar
1 baw besar di potong dadu
1 tangkai daun kari
garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar :
1 bawang besar
2 ulas baw putih
1in halia

Cara :
1.Rebus ubi kentang yg tlh di potong dadu separuh masak.Angkat dan toskan
2.Panaskan sedikit minyak.Tumis bawang besar dadu dan daun kari hingga layu.Masukkan bahan kisar kacau sebati hingga wangi dan garing.
3.Masukkan cili di ikuti rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air...masak hingga sedikit garing..
4.Masukan daging...jika agak kering masukkan sedikit air.Masak hingga daging masak dan akhir sekali masukkanmkentang.
5.Masak seketika dan rasakan garam dan gula.

No comments:

Post a Comment