Cucur Badak ni mt buat bebeapa hari dulu...kali ni mt buat bersaiz mini aje....dgn inti yg agak berlaianan sikit...tapi rasa masih sedap....kena cubelah baru tahu...tapi klu tak sedap jgn marah..lain orang lain selera....hihi
Bahan :
600gm ubi keledek rebus dan lenyek
200gm tepung gandum
1tbsp gula
1/2st garam
Cara :
Rebus ubi keledek sampai empuk dan masukkan gula dan garam..lenyek kan .
Masukkan tepung dan gaul rata
Untuk yg bersaiz mini ..timbang doh seberat 15gm dan isi inti dan goreng
Untuk yg bersaiz biasa..timbang doh seberat 27gm
Inti :
200gm udang hidup (udang kertas - mt cincang sikit)
1biji kelapa parut putih
3biji cili merah (nak pedas bolehtambah)
1-2 sb gula
1pokok daun sop dan daun bawang di hiris
sedikit serbuk kunyit
1sb tepung gandum
Cara :
Campur semua bahan kecuali tepung gandum...dan masak atas api(sangai) hingga kering dan wangi.
Rasakan garam dan gula dan akhir sekali masukkkantepung gandum.
200gm udang hidup (udang kertas - mt cincang sikit)
1biji kelapa parut putih
3biji cili merah (nak pedas bolehtambah)
1-2 sb gula
1pokok daun sop dan daun bawang di hiris
sedikit serbuk kunyit
1sb tepung gandum
Cara :
Campur semua bahan kecuali tepung gandum...dan masak atas api(sangai) hingga kering dan wangi.
Rasakan garam dan gula dan akhir sekali masukkkantepung gandum.
No comments:
Post a Comment