Galery mt

Galery mt

Wednesday, November 5, 2014

Talam Kacang Hijau



Lapisan Bawah :
 A)
250gm gula kastor
150gm tepung beras
40gm tepung hongkew hijau (mt guna hongkew putih sbb tu je yg ada kat dapor)
1/2 tsp garam

B)
200ml santan pekat
650ml air

C)
200gm kacang hijau direbus hingga lembut dan toskan
sedikit pewarna hijau

Cara :
1.Satukan semua bahan A,masukkan B dan kacau rata.
2.Tapiskan kedalam periok dan masukkan pula bahan C.kacau rata
3.Masak hingga pekat dan tuangkan kedalam loyang.Kukus 30minit

Lapisan Atas :

A)
70gm tepung beras
50gm tepung hongkew atau tepung jagung
2tsp garam

B)
200ml santan pekat
800ml air

Cara :
1.Satukan semua bahan A dan C kacau rata
2.Tapiskan kedalam periok dan masak hingga naik wap.
3.Tuang atas lapisan bawah dan kukus lagi selama 30minit.

Nota : Loyang 10"x10"
kalau buat separuh adunan guna loyang 7"x7"
Kacang hijau guna 80gm...kalau 100gm agak tebal.

Sumber ; Chef Asma

No comments:

Post a Comment