Kaswi ni nak buat senang..dan ada bermacam resipi....yg buat kuih tu rasa tak jadi sebab tak sabar nak makan..panas2 potong....cuba tunggu betul2 sejuk.....cantik aje kalau potong...potong dgn pisau plastik yg di sapu sikit minyak....malam ni makan kaswi sambil menonton filem hindustan "Bobby"....lagu2 dlm filem ni membawa kita mengimbau tahun 70an..........ush...jom tengok resipi..
Bahan :
1 caw gula pasir
1 caw gula merah
5 caw air
1 1/2 caw tepung gandum
1/2 caw tepung ubi
1/2 caw tepung beras
3sb air kapor
daun pandan
Kelapa parut putih
Garam
Cara :
1.Masak gula pasir,gula merah dan daun pandan bersama 2 cawan air (ambil dari 5 caw air)
Gula dah larut sejukkan.
2.Satukan semua tepung,masukkan air gula dan baki air kedalam adunan tepung,masukkan juga air kapur.Kacau rata.
3.Tapis kedalam periok dan masak atas api hingga pekat.
4.Tuang kedalam loyang yg telah di sapu sedikit minyak.Kukus selama 45minit
5.Tunggu beul2 sejuk baru di potong dan gaul dgn kelpa parut puti yg telah dikukus dan di gaul dgn sedikit garam.
No comments:
Post a Comment