Resipi ni pun belajar dari arwah ibu mertua...simple dan sedap....lauk tambahan sayur kangkong atau daun meranti celur....atau apa2 saja sayuran tapi celur baru ngam...atq kata godok tu maknanya rebus....tapi yg ni tak rebus...dia kata dulu2 mana nak cari minyak masak...santan tulah direbus sampai naik minyak kot...ni pun anak2 panggil lauk 3in1...ada ikan,ada sayur....
Beberapa kerat ikan kurau kering yg bertulang & isi...ikan kering lain pun boleh
Tahu di potong
Tempe di potong
Terung
Santan
Bahan tumis :
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit Belacan
Sedikit air asam jawa
Minyak
Garam dan gula
Cara :
1.Blend bahan tumis dan tumis dlm minyak hingga garing.Masukkan ikan kering kacau rata...biarkan sebentar.Masukkan air asam jawa...kacau rata....masukkan tempe gaul rata...biar seketika.Masukkan tahu dan santan.
2.Apabila mendidih masukkan terung...rasakan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment