Galery mt

Galery mt

Monday, August 1, 2011

Kuih koci labu


Jumaat lepas kak Hjh Sumiati dari Meru datang hantar labu,peria,pucuk ubi,pisang daun pisang...terima kasih kak...kalau ada hantar lagi....selalunya buat bingka labu hari tu mtq buat kuih koci labu...sbb teringat semasa kenduri angah mak mertua anak buah bawak kuih koci ni...cuma mtq tak kukus...jd daun dia nampak cantik dan segar....
200gm labu
200gm tepung pulut
sikit garam..

Cara :
mtq kupas labu dan kukus...lepas tu timbang dan lecek...berapa beratnya ...samalah dgn berat tepung..masuk garam dan tambah tepung sikit2...Scoop adunan guna 1tbsp(doh jadi sama size)isi inti (scoop 1tsp..buat awal2)dan bulat2kan.Masukkan kedalam air mendidih..dah timbul angkat.Layurkan daun pisang potong 5 inx5in..letak dadih dan letak adunan labu tadi lipat...

Dadih :

3caw santan pekat
2sb tepung beras
sikit garam

Cara :

Masak hingga mendidih dan agak pekat

Inti :

1biji kelapa parut putih
1 1/2 caw gula merah
1/2caw gula pasir
1/2 caw kacang hijau

Daun pisang secukupnya...



2 comments:

  1. akak tak kukus ke kuih koci ni,so akak wat camner

    ReplyDelete
  2. sufi tadi tak sempat masukkan cara2nya...tu dah masukkan...tepung tu masuk sikit2 dulu...lain labu lain texturenya....klu ok lembutnya tak payah habiskan tepungnya.....tak perlu masuk air...inti pun kena rasa manisnya...yg tu as guideline je..selamat mencuba....

    ReplyDelete