Balik dari tarawih mulakan projek ni....akhirnya dapat jugak buat setelah putih telor tu tersimpan lama dalam peti ais.....cantik...comel dan rasanya berbagai rasa....ada masam ada manis....mcm rupa dia,,,,kalau ada lebih putih telor tu jangan di buang...simpan sikit2 dan tutup rapat...myq tutup dgn plastik je.....
Bahan A :
600ml putih telor
275gm gula pasir
1/4 st garam
14gm ovallete
Bahan B :
300gm tepung gandum
1st baking powder
ayak bersama
Bahan C :
75gm majerin dicairkan
Bahan D :
pewarna orange dan pes orange
pewarna hijau dan pes pandan
pewarna kuning dan pes lemon
pewarna coklat dan coklat emulco
pewarna pink dan pes strawberry
(guna je apa yg ada kat dapur tu....)
Cara :
1.Pukul putih telor hingga kembang dan putih.Masukkan gula sikit2 sambil di pukul.Masukkan ovalette,garam dan pukul lagi hingga gebu
2.Masukkan bahan B sikit2 hingga habis
3.Masukkan bahan C sambil dikacau perlahan dan rata.bahagi kepada 5 bahagian...atau ikut kesukaan.
4.Sediakan loyang 9inx9in yg telah disapu majerin dan dilapik kertas minyak.Tuang lapisan pertama dan kukus selama 15min...lapisan kedua dan seterusnya.yang akhir kukus selama 20min.
5.tunggu sejuk baru di potong.
No comments:
Post a Comment