Galery mt

Galery mt

Thursday, August 11, 2011

Cendol



Dulu2 nak makan cendol buat sendiri,arwah mak buat cendol tak guna acuan maruku tapi gunakan tudung periok yg tak pakai ditebuk dgn paku jadikan lubang2.Adunan yg dah masak dituang atas tudung periok tu....ditekan2 dgn sudip supaya cendol keluar yg ditadah dengan semangkok air sejuk dibawahnya....yg tukang pegang tudung periok tu mtq lah...panas...tak pegang kuat2 kena marah....habis mcm mana nak sangat makan cendol........sekarang ada acuan muruku atau beli je yg dah siap......tapi buat sendiri lagi sedap.....

1caw tepung beras
3caw air daun pandan
secubit garam
1sk air kapur
pewarna hijau...

Masuk dlm periok semua bahan diatas,kacau atas api sederhana hingga kental dan berkilat.Masukkan aduna tsb didalam acuan muruku...tekan kedalam mangkok berisi air sejuk.

No comments:

Post a Comment