Rasanya lebih kurang serimuka pandan (biasa)...tapi yg ini ada kelainan sikit.....lapisan atas di buat berlapis2 hijau dan kuning sebanyak enam lapis..pada mtq lapisan tersebut agak nipis....lain kali nak buat empat lapisan saja...dua kuning dan dua hijau... sedap dan lemak....bagi yg suka rasa lebih telor.....
Lapisan Bawah :
500gm beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2tsp garam
Cara :
1.Rendam pulut sekurang2nya 4jam.Basuh dan toskan.
2.Gaul rata bahan diatas dan kukus dlm loyang selama 30min
3.Dah masak tekan kedalam loyang.
Lapisan Atas :
100gm tepung kastard
300gm gula
400ml santan pekat
400ml air
6biji telor gred A
1/2tsp garam
Pewarna
Cara :
1.Satukan semua bahan tapis kedalam periok dan masak hingga naik wap
2.Bahagi kepada dua bahagian.Satu bahagian di masukkan pandan paste dan pewarna hijau dan satu lagi warna kuning.Setaiap bahagian pula di bahagi dua.
3.Tuang lapisan kuning dan hijau berselang seli hingga habis.
Peringatan mtq :
Jumlah adunan lapisan atas = 1400ml
Dibahagi dua = 700ml
Setiap lapisan = 350ml jika dibaut empat lapisan saja.
No comments:
Post a Comment