Galery mt

Galery mt

Saturday, August 13, 2011

Kari Kepala Ikan


Kari kepala ikan tanpa santan atau susu cair antara kegemaran sekeluarga...kalau malas masak sayur masukkan je bende,terung,tomato...kadang2 mtq masukkan belimbing buluh....ringkas dan sedap...

Kepala ikan merah atau jenahak
Rempah Kari (mtq suka combine dua atau tiga jenis rempah kari ikan contohnya babas dgn adabi)
halia
bawang besar
bawang putih
asam jawa
daun kari
minyak masak

1.Blend halia,bawang besar dan bawang putih.Tumis dlm minyak panas hingga wangi,masukkan segenggam daun kari,kacau hingga wanggi.
2.Masukkan paste rempah kari masak hingga terbit minyak.
3.Masukkan air asam jawa dan air.dah mendidih masukkan ikan
4.Rasakan asam,garam.
5.Boleh masukkan bende,tomato atau terung atau kesemuanya dan tabur bawang goreng.

Peringatan : Kalau takut kuah terlebih asam...masukkan sikit dulu air asam jawa...dah nak kering adjust rasa air asam jawa tu...

No comments:

Post a Comment