Galery mt

Galery mt

Friday, September 2, 2011

Daging Masak Hitam & Ketupat




Semalam balik ke SA dengan angah,adik dan atq tinggal di kampung...hari ni mereka balik....mtq kena balik dulu sbb ada beberapa perkara perlu di selesaikan.....hari  ni putri sulung bersama kedua2 cucu pulang dari Kuala Terengganu...mtq dah siapkan ketupat,sambal kacang,lodeh dan daging masak hitam untuk mereka....maklum jelah disana tak ada ketupat...ada pulak lebih daun...Pak Hair dan Pak Sufalil (bapa saudara kepada anak2) dah tolong anyam...so senang sikit kerja mtq....ni antara beberapa versi resipi masak daging hitam....

1 kilo daging
2sb jintan halus (sangai dan kisar halus kedua2 jintan ni)
1sb jintan putih
minyak untuk menumis
1/2 caw kicap manis
sedikit air asam jawa

Bahan kisar :
4biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4cm halia
30tangkai cili kering

Cara :
1.Rebus daging dengan sedikit air dan kicap.Hiris nipis daging...airnya simpan.Daging tadi di gaul dagn sebahagian jintan dan sebahagian bahan kisar.
2.Goreng daging dan ketepikan.
3.Tumis bahan kisar dan jintan hingga wangi dan terbit minyak.Masukkan daging dan lebihan air rebusan dan kicap.
4.Masukkan air asam biar mendudih dan terbit minyak
5.Rasa garam dan gula.

No comments:

Post a Comment