Bingka Lapis ubi dan tepung beras...sedap sangat...anak2 dan anak2 saudara yg datang makan pun kata sedap...letak je dlm pinggan...habis...bingka ni Q yang tolong buat...tolong kacau adunan ubi yg bewarna hijau tu...bila mt masukkan tepung beras dan gula pasir kedlm bekas....belum sempat apa2 Q pun kacau..kipas angin pun berpaling ke dia...apalagi macam muka tepung kormak...terkebil2...nampak biji mata hitam dia je....resipi ni mt ambil dari blog fatini secangkir teh sepiring kuih...mt mohon share kat sini ye...
(A)
500gm ubi yg telah diparut
300ml santan
25ml jus perahan daun pandan
150gm gula pasir
1/2st garam
1tbsp mentega
Gaul semua bahan diatas hingga sebati.Masukkan kedlm loyang 8inx8in kukus selama 30minit.Boleh kacau atas api hingga pekat baru tuang kedalam loyang.
(B)
750ml santan
125gm gula pasir
125gm tepung beras
25gmtepung hoen kwee atau tepung jagung
1/4st esen vanilla
1/2st garam
Gaul rata semua bahan hingga sebati dan tapis.Masak adunan hingga pekat dan berkilat.Tuang atas lapisan A.Ratakan dan bakar pada api grill hingga permukaan kuih keperangan.Tukar apai atas bawah dan bakar selama 30minit pada suhu 180c.
No comments:
Post a Comment