Resipi kari ni agak berlainan sikit dari selalu yg mt buat.....selain dimakan dengan nasi ianya juga sedap di makan dengan roti atau roti jala......resipi asal dari tukang masak kenduri kawin...kalau ikut resipi asal dia...rasa2 mt anak2 tak akan buat.....so mt modified sikit agar mudah anak2 nak buat....lain kali mt buat betul2 ikut cara tukang masak/saudara yg berjiran dgn tok ki di kampung ni...Aim...mt minta izin share ye resipi ni...tp dah ubah sikit2...apa pun rasanya still sedap.........
1kilo daging/kambing
4sb rempah kari daging(dari dua jenis kari)
Bahan Yg di Mesin :
3btg serai
1biji bawang besar
4biji bawang putih
2in halia
Santan pekat dari sebiji kelapa
Air
2sb jintan halus disangai dan mesin halus
4sb bawang goreng
kentang
3sb tomato sos
garam & sikit gula melaka
Cara :
1.Tumis bahan mesin hingga garing dan wangi...masukkan pes kari dan kacau hingga terbit minyak.
2.Masukkan daging,masak hingga daging kecut dan terbit minyak.Masukkan jintan yg dimesin halus dan bawang goreng...kacau rata...biarkan seketika diatas api dan masukkan kentang
3.Masukkan santan dan air...bila dah mendidih masukkan sos tomato...biar mendidih sekali lagi.rasa garam dan sedikit gula melaka.
No comments:
Post a Comment