Galery mt

Galery mt

Friday, September 16, 2011

Pasembur Ucu Ani style


Tiap kali berkunjung pasti ada pasembur kat rumah ucu Ani isteri pada Pak Su mt ni...tiap kali makan mesti tanya resipi...last year dah buat rasa mcm tak jadi je...raya baru2 ni tanya lagi macam mana nak buat...sbb keluarga mt kata sedap....resipinya terlalu simple......malam tadi tanya adik (dia pun belajar dgn ucu ani juga)..akhirnya jadi jugaklah....cuma kena cuba berkali2lah agar rasanya jd sempurna....

250gm kacang tanah di sangai dan di kisar 
4biji bawang putih di tumbuk halus
6sudu makan cili kering kisar
1sudu makan bijan
sedikit air asam jawa
gula merah
garam
minyak untuk menumis

Cara :
Tumis bawang putih hingga wangi,masukkun cili kering kacau hingga garing.Masukkan kacang tanah,bijan dan gaul rata.Masukkan air asam jawa dan tuang air biasa untuk melembutkan kacang.Biar mendidih dan agak kering.Rasakan gula dan garam.

Cucur Tepung :
500gm tepung gandum
1 bungkus yis mauripan
1sudu makan gula pasir
1sudu makan majerin
1/4 st garam halus
Air

Gaul rata semua bahan dan masukkan air(lupa nak sukat jumlah air tadi) adunan seperti nak buat cengkodok pekatnya.Perap selama satu jam.Panaskan minyak dan goreng.

No comments:

Post a Comment