500gm daging di hiris nipis dan direbus dengan 1/2caw kicap dan sedikit air.
Masak hingga daging empok & airnya kering.
Bahan kisar halus :
15tangkai cili kering
3biji bawang besar (bawang merah pun ok...mt guna bawang besar sbb nak cepat)
6biji bawang putih
1in halia
4btg serai
2sb jintan halus disangai sekejap dan kisar halus.
Sedikit air asam,kicap manis,garam dan gula
sedikit minyak untuk menumis
Cara:
1.Ambil sebahagian bahan kisar halus dan sedikit jintan yg dikisar digaulkan kedalam daging yg telah di toskan.Biar seketika,
2.Panaskan minyak masak,goreng daging tadi skejap dan angkat.Gunakan baki minyak tadi untuk menumis bahan kisar hingga terbit minyak,garing dan wangi.
3.Masukkan daging,kacau rata.Masukkan jintan yaang dikisar,gaul rata...masukkan kicap,sikit air asam.
4.Bila dah hampir pekat masukkan gula dan garam.
No comments:
Post a Comment