Galery mt

Galery mt

Tuesday, September 13, 2011

Daging Masak Jintan

 Ini menu berbuka puasa sunat Syawal hari ni....sayur goreng ala2 sambal goreng...guna apa je stok yg ada kat rumah....dan daging masak jintan.Daging masak jintan ni lebih kurang sama dengan daging masak hitam...cuma yang ini mt tambah serai....sedap....wangi...anak yg bongsu balik dari kerja belum masuk rumah dah tanya...bau apa ni...bestnya...bila dia tengok lauk untuk berbuka dah terhidang atas meja makan.....

500gm daging di hiris nipis dan direbus dengan 1/2caw kicap dan sedikit air.
Masak hingga daging  empok & airnya kering.

Bahan kisar halus :
15tangkai cili kering
3biji bawang besar (bawang merah pun ok...mt guna bawang besar sbb nak cepat)
6biji bawang putih
1in halia
4btg serai

2sb jintan halus disangai sekejap dan kisar halus.

Sedikit air asam,kicap manis,garam dan gula
sedikit minyak untuk menumis

Cara:
1.Ambil sebahagian bahan kisar halus dan sedikit jintan yg dikisar digaulkan kedalam daging yg telah di toskan.Biar seketika,
2.Panaskan minyak masak,goreng daging tadi skejap dan angkat.Gunakan baki minyak tadi untuk menumis bahan kisar hingga terbit minyak,garing dan wangi.
3.Masukkan daging,kacau rata.Masukkan jintan yaang dikisar,gaul rata...masukkan kicap,sikit air asam.
4.Bila dah hampir pekat masukkan gula dan garam.

No comments:

Post a Comment