Dah lama tak buat kek lobak merah....tinjau2 cukup semua bahan...mentega kurang 50gm...mt campurkan dengan mejerin je....rasanya masih sedap...gebu, lemak serta terasa lemon....
Bahan A :
300g mentega (250gm mentega + 50gm majerin sbb stok mentega dah habis)
240gm gula kastor
Bahan B :
4biji telor gred A
1st esesn vanilla
Bahan C :
240gm tepung gandum
1st serbuk penaik (diayak bersama)
Bahan D :
80gm badam atau gajus kisar
Bahan E :
170gm lobak merah disagat
1st parutan kulit lemon
Cara :
1.Pukul bahan A hingga kembang dan gebu
2.Masukkan bahan B dan pukul lagi
3.Perlahankan speed masukkan bahan C dan D
4.Akhir sekali masukkan bahan E..kaup balikkan adunan hingga rata.
5.Masukkan dlm loyang 8inx8in k;alau nak kek tu tinggi..mt una loyang size 9inx9in yg telah di griss dgn mentega dan dilapik kertas minyak.
6.Bakar pada suhu 150c selama 45min
No comments:
Post a Comment