Galery mt

Galery mt

Tuesday, January 20, 2015

Kuih Ketayap


Kuih orang dulu-dulu....tok nenek kita dulu buat tak perlu sukat..main agak-agak aje....zaman mt dan zaman sekarang,kalau main agak-agak ada yang masuk ke tong sampah....sebelum melempeng..buat dulu inti manis awal-awal dan sejukkan atau simpan..Buat banyak2 inti manis...simpan dlm fridge...boleh guna untuk buat kuih pau,kuih koci,kuah bom,tepung bungkus dan lain-lain.

Inti Manis :

1 caw kelapa parut muda putih
1/2 caw gula melaka
1/2 caw gula pasir
1/2 caw air
2 helai daun pandan di simpul
1sb tepung pulut
garam secukup rasa

Cara :
1.Masukkan semua bahan kecuali tepung pulut, garam dan kelapa kedalam periok.
2.Masak hingga gula hancur dan masukkan sedikit garam.Matikan api
3.Masukkan kelapa kedalam kuali,Tapiskan air gula kedalamnya.
4.Masak hingga agak kering dan masukkan tepung pulut
5.Masak hingga kering lagi.Sejukkan sebelum di gunakan.

Bahan Kulit Ketayap :
1caw tepung gandum
2 biji telor
1 1/2 caw susu cair atau santan
1sb majerin cair
garam secukup rasa.
perisa pandan dan pewarna hijau
Sedikit minyak utk sapu pada kuali leper

Cara :
1.Satukan semua bahan dalam blender tapiskan kedalam mangkok.
2.Ambil setengah sendok adunan,layangkan dlm kuali agar adunan jadi bulat dan nipis.
3.Biar adunan masak,angkat masukkan inti,dan gulung sekali...lipat kiri dan kanan dan gulung hingga habis.

No comments:

Post a Comment