Galery mt

Galery mt

Thursday, January 8, 2015

Bingka Pandan


Resipi dari blog CMG.....mt suka rasanya yg lemak dan tidak berapa manis..tak lah rasa macam gula tumpah...tak sempat sejuk...dah separuh di makan oleh anak dan cucu...sedap...


Bahan :

2 caw tepung gandum di ayak
1 caw gula
3 biji telor gred A
600ml santan (sebab ada baki santan  so mt guna 300ml santan kotak + 300ml air)
250ml jus pandan
2sb mentega di cair dan di sejukkan
1/2 st garam
1/4 st pewarna hijau
Bijan secukupnya

Cara :
1.Panaskan oven pada suhu 200C.Sapu tin kek bersaiz 8in x 8 in dengan mentega.Alaskan dgn aluminuim foil,lebihkan kirin dan kanan agar senang nak angkat nanti.Sapu dgn mentega.Ketepikan
2 Dalam bekas lain,pukul telur dan gula dgn whisk hingga gula hancur.
3.Masukkan santan dan jus pandandan.Kacau rata.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit di ikuti garam,pewarna dan mentega cair kacau hingga licin dan tapis.Ketepikan dulu
5.Pananskan loyang dalam oven selama 10min.Kacau bancyhan kuih dan tuang dalam loyang dan bakar selama 10 minKeluarkan
6.Tabur bijan ..sambung bakar lagi selama 45 - 50min

No comments:

Post a Comment