Hari ni masak nasi briani main campak2...guna apa saja bahan yang ada di dapor...makan dengan daging masak kurmak....sedang masak cucu no 2...dari luar dah jerit..."sedapnya bau..mak masak apa"...tiap kali kalau mt tengah masak..dan kalau dia terhidu bau yang dia suka...itulah ayat yang keluar dari mulut dia....
Bahan :
4 pot beras basmathi - cuci ..rendam sekejap dan toskan
5 pot air
Bahan A :
2 bunga lawang
3 cengkih
2 pelaga
1 btg kulit kayu manis
Bahan B :
Bahan B :
1 bawang besar - dihiris
4 bawang putih di hiris
1 in halia di hiris
1 sb serbuk briani
2 keping dging ayam
sedikit kismis
sedikit daun ketumbar dan pudina
2sb yogurt
minyak sapi untuk menumis
Cara :
1.Panaskan minyak.Tumis bahan A seketika.Masukkan bahan B tumis lagi hingga wangi.
2.Masukkan ayam..gaul rata dan masak seketika..Masukkan serbuk briani daun ketumbar dan yogurt..masak seketika.
3.Masukkan air dan sedikit garam.Masak hingga mendidih.
3.Masukkan air dan sedikit garam.Masak hingga mendidih.
4.Rasakan garam dan masukkan beras dan kismis.Bila dah kering kecilkan api dan tutup periok.Masak hingga nasi masak.Renjiskan sedikit dengan air mawar dan pewarna kuning.Biar seketika atas api yg kecil.
Note : Jika masak nasi briani atau apa2 nasi berperisa...air nasi mesti lebih masin dari rasa kuah masak lauk...tip ni diajar oleh Chef Rosli..
No comments:
Post a Comment