Serai,daun kunyit dan macam macam lagi pokok mt tanam dalam pasu belakang dapur...senang saja kalau nak guna..buka pintu petik....sebab senang saja bila nak masak...kalau nak buat rendang...serai kunyit ada ..kalau nak buat kiuh...daun pandan ada..pokok ulam pun ada....hari ni mt merendang..
Bahan :
1/2 ekor ayam - di potong dan dibersihkan
Bahan Kisar :
20 cili padi
6 ulas bawang
3 ulas bawang putih
1in halia
1in kunyit hidup
1 in lengkuas
1 in lengkuas
4 batang serai - di ketuk
1 helai daun kunyit - di hiris
1/2 caw kerisik
Santan dari sebiji kelapa
1 asam keping
garam dan gula
Cara :
1.Masukkan ayam,santan,serai,asam keping serta nahan kisar didaalam kuali..Masak atas api dan sesekali kacau.Masak hingga mendidih dan ayam empuk.
2.Masukkan kerisk dan daun kunyit.Kacau rata.
3 Rasakan garam dan gula.Masak hingga pekat atau kering terpulang citarasa sendiri.
No comments:
Post a Comment