Galery mt

Galery mt

Monday, January 19, 2015

Bingka Roti Berjagung


Sebungkus sana...sebungkus sini lebihan roti..ada tiga bungkus lebihan roti....timbang2...macam cukupa je nak buat puding roti atau bingka roti....Buka pulak peti ais ada pulak lebihan jagung berkrim..bila di sukat..lebih dari cukup.....Sebelum semua tu expired...apa lagi.membingka lah...sebelum ni ada resipi bingka...tapi ini agak lain sikit....mudah nak membuatnya.....resipi Chef Azimah ...dan mt dapat dari blog Fiza's Cooking

Bahan :
3 biji telor
150gm gula
150gm mentega di cairkan
1/2st garam halus
200gm tepung gandum
1liter santan (mt guna 500ml santan + 500ml susu segar)
300 gm tepung gandum
200gm jagung berkrim

Cara :
1.Masukkan telor dan gula dalam blender..blend hingga gula hancur
2.Masukkan mentega cair di ikuti dgn santan dan susu serta garam..blend lagi
3.Tapiskan adunan kedalam mangkok besar.Carik2 kan roti dan rendam selama 15minit
4.Masukkan jagung krim dan gaul rata
5.Tuang dalam loyang 8"x8" yg telah bergris
6.Bakar dlm oven yg telah di panaskan dahulu selama 1 jam dgn suhu 180C..10 minit terakhir bakar dgn api atas sahaja untuk menggaringkan permukaan bingka.

No comments:

Post a Comment