Galery mt

Galery mt

Wednesday, February 25, 2015

Kek Kukus Lapis Asam Manis

Bahan :

Size Loyang 7" x 7"

250gm butter
200gm gula kastor
6 biji telor gred A
200gm biskut marie yg telah di kisar
1/2tsp esen vanilla
Asam manis secukupnya
1/2tsp pewarna hijau

Cara :
  1. Pukul butter dan Gula hingga kembang
  2. Masukkan vanilla di ikuti telor sebiji..sebiji hingga sebati dan rata
  3. Nasukkan serbuk biskut marie gaul rata  dan bahagikan adunan kepada dua bahagian
  4. Sebahagian warna asal dan sebahagian lagi letak warna hijau
  5. Kukus selapi selapis hingga habis berselangseli dan letakakan asammanis setiap lapis
  6. Anggaran setiap lapis lebih kurang 115gm..setiap lapis dikukus selama 10 minit bergantung jenis kukus yg digunakan.Lapisan akhir kukus selama 20min.


No comments:

Post a Comment