Sana sini orang bercerita roti srang lebah..cicah pula dgn sos butterscotch....emm sedap.Ikut saja caranya ..In Shaa Allah jadi....tapi kena guna mesin pengadun roti lah ..kalau guna tangan...rasanya boleh tercabut lengan tangan tu....
Bahan :
600gm tepung roti high protien
110gm gula halus
14gm yis kering (mt guna mauripan)
50gm susu tepung
10gm bread improver
10gm garam halus
2biji telor gred A
30gm butter
30gm shortening
50ml UHT whipping cream
50gm ais ketul
200ml air
Cara :
1.Masukkan semua bahan dalam mixer kecuali garam .ON mixer dgn speed 1 dan baru masukkan garam.
2.Putar sampai doh jadi elastik..lebih kurang 20minit
3.Keluarkan doh dari mixer,potong timbang dan bulat2kan adunan.Letak dalam bekas aluminium dan biarkan naik dua kali ganda.Mt letak kat bawah porch depan rumah...tutup dgn penutup sekejap saja roti tu naik.
4.Apabila dah naik parutkan chedar cheese diatas roti dan tabur badam dan pumpkin seeds
5.Bakar pada suhu 150C selama 20minit atau bergantung jenis oven
Sos Butterscotch :
250gm gula kastor
250gm Whipping cream
100gm butter
75gm coklat compound putih
Cara :
1.Masukkan gula dalam kuali,masak hingga gula perang...berhati2 jangan sampai hangit.
2.Bila gula perang dah mencair masukkan whipping cream kacau rata (berhati2 sebab akan meletup2)
3.Masukkan butter dan coklat.Kacau rata dan matikan api.
1.Masukkan gula dalam kuali,masak hingga gula perang...berhati2 jangan sampai hangit.
2.Bila gula perang dah mencair masukkan whipping cream kacau rata (berhati2 sebab akan meletup2)
3.Masukkan butter dan coklat.Kacau rata dan matikan api.
No comments:
Post a Comment