Galery mt

Galery mt

Tuesday, February 10, 2015

Tulang Rusuk & Rebung

Sampai depan pintu rumah pun boleh tahu apa yang mt masak....kuat bau rebung ni....tapi kalau kena cara memasak....boleh makan tak ingat....memang semua makan tak ingat sampai masak nasi lagi...yang angah pula ingatkan mt jangan lupa masukkan resepi....nanti dah pindah rumah sendiri, angah masak..mt datang tinggal basuh tangan je...

Bahan  A:

Beberapa potong tulang rusuk - besrsihkan
Santan pekat dari sebiji kelapa
Sedikit rebung..beli kat pasar..basuh dan toskan
Asam keping
Garam
1 btg serai di ketuk
Daun kunyit (optional - mt letak sebab daun kunyit dalam pasu lebat)

Bahan B :

Cili padi - nak pedas boleh letak banyak
1 in kunyit hidup - dapat ibu kunyit warna masakan jadi cantik
3 bawang merah
sedikit belacan

Cara :
1.Blend bahan B hingga hancur.Masukkan kedalam periok bersama tulang,serai,asam keping dan rebung.
2.Tuang air melebihi paras daging.Masak hingga air tinggal 1/4 bahagian periok..atau hingga daging empuk.Kalau daging masih pejal tambah air lagi.
3.Masukkan santan pekat kacau hingga mendidih
4.Rasakan garam dan masukkan daun kunyit
5.Kecilkan api reneh selama 5 minit lagi.

No comments:

Post a Comment