Kari Ikan lagi...versi resipi berlainan sedikit...
Mt mesti makan ada ikan goreng.....ikan kuah tak berapa suka..tapi kalau tiada pilihan makan juga...
Bahan A :
3 keping ikan tenggiri - bersihkan
Bahan B :
1sb halba
1/2st jintan manis
(mt guna rempah campur}
Bahan C:
2sb asam jawa - ambil jusnya
1bungkus rempah kari ikan atau 70gm rempah kari ikan
Bancuh rempah kari dengan air asam jawa dan sedikit garam utk jadikan pes
Bahan D :
2biji tomato - belah empat
4 biji bende
2 tangkai cili hijau belah dua
1 labu bawang besar si hiris
5 biji bawang putih di hiris
1sb pes halia
2 tangkai daun kari
Bahan E :
minyak masak
santan dari sebiji kelapa
500ml air( lbh kurang )
garam secukup rasa
Cara :
1.Panaskan minyak,masukkan bahan B.Goreng seketika
2.Masukkan Bahan D,hirisan bawang besar,halia dan bawang putih. ..masak seketika di ikuti bahan lain.Masak hingga wangi
3.Masukkan bahan C..masak dgn api perlahan lbh kurang 10 minit.
4.Masukkan santan air dan ikan..masak hingga mendidih dan rasakan garam.Reneh selama 5 minit.
(mt guna rempah campur}
Bahan C:
2sb asam jawa - ambil jusnya
1bungkus rempah kari ikan atau 70gm rempah kari ikan
Bancuh rempah kari dengan air asam jawa dan sedikit garam utk jadikan pes
Bahan D :
2biji tomato - belah empat
4 biji bende
2 tangkai cili hijau belah dua
1 labu bawang besar si hiris
5 biji bawang putih di hiris
1sb pes halia
2 tangkai daun kari
Bahan E :
minyak masak
santan dari sebiji kelapa
500ml air( lbh kurang )
garam secukup rasa
Cara :
1.Panaskan minyak,masukkan bahan B.Goreng seketika
2.Masukkan Bahan D,hirisan bawang besar,halia dan bawang putih. ..masak seketika di ikuti bahan lain.Masak hingga wangi
3.Masukkan bahan C..masak dgn api perlahan lbh kurang 10 minit.
4.Masukkan santan air dan ikan..masak hingga mendidih dan rasakan garam.Reneh selama 5 minit.
No comments:
Post a Comment