Bahan :
Beberapa potong ikan kering kurau atau jenis lain pun ok - rendam dan cuci bersih
Santan dari 1 biji kelapa
garam
sedikit gula
sedikit air asam jawa
minyak untuk menumis
Bahan kisar :
5biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah Thai - nak pakai semua cili api hijau pun ok/nak pedas berdesing boleh tambah..
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit ikan bilis..di cuci dan di rendam seketika..dan toskan
Cara :
1.Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak
2.Masukkan ikan kering kacau seketika
3.Masukkan sedikit air asam..masak lagi seketika
4.Masukkan tempe dan tahu yg telah di potong dadu dan gaul rata
5.Masukkan santan..sambil kacau perlahan2 hingga mendidih
6.Rasakan garam dan sedikit gula.Kecilkan api reneh selama 5minit.
No comments:
Post a Comment