Lapisan bawah kacang hijau...lapisan tengah durian dan lapisan atas rasa pandan...dan bila di masukkan kemulut serasa seperti makan bubur kacang durian...kombinasi rasa yg sangat sedap...
Sumber Resipi : Chef Asma
Lapisan Bawah :
100gm kacang hijau rebus hingga lembut dan toskan airnya hingga kering
120gm tepung beras
20gm tepung jagung
75gm gula pasir
250ml santan pekat
350ml air
1/2 tsp garam
Caranya :
Satukan semua bahan kecuali kacang.Tapis kedalam periok dan masak hingga pekat.Masukkan kacang gaul rata.Tang ke dalam loyang dan kukus 20minit.
Lapisan Tengah :
120gm tepung diayak
10gm tepung ubi diayak
75 gm gula
200ml santan pekat
300ml air
100gm isi durian
1/2tsp garam
1 biji telor
pewarna kuning
Caranya:
Blend durian dgn air.
Satukan semua bahan diatas dgn durian.Masukkan pewarna.Kacau atas api hingga naik wap..Tuang atas lapisan bawah yg telahdi cucuk2 dgn garfu.Kukus 20minit.
Lapisan Atas :
100gm tepung gandum
2 biji telor
150gm gula
150 ml santan pekat
350ml air daun pandan
1/2 tsp garam
pewarna hijau
Caranya :
satukan semua bahan.Tapis ke dalam periok masakhingga naik wap.Tuang atas lapisan durian yg telah di cakar2 dgn garfu.Kukus selama 20minit
No comments:
Post a Comment