Minggu lepas kawan mt Mr AJ makan kuih ni yg di jual di Masjid Tanah Melaka...mt google..banyak komen2 mengatakan kuih tu sedap....sementara nak tunggu dapat merasa yg Masjid Tanah punye...mt buat resipi dlm simpanan mt ni....utk lepaskan gian hihi.....resipi dapat menghasilkan 4 bekas seperti diatas....
Bahan A : 300ml santan pekat
550ml air
Masak bahan A hingga mendidih bila dah suam campur ke bahan B
550ml air
Masak bahan A hingga mendidih bila dah suam campur ke bahan B
Bahan B : 150gm tepung gandum
40gm tepung beras
1 1/2 tsp garam
sedikit pewarna kuning
di gaul rata bersama dan masukkan bahan C
Bahan C : 3 biji telor
di gaul rata bersama dan masukkan bahan C
Bahan C : 3 biji telor
gaul rata..dan tapis
panaskan acuan atas api...masukkan adunan 3/4 penuh...bila bahagian tepi sdh sikit masak..taburkan inti di celah2 kelopak dan di tengah2nya.Taburkan daun sop daun bawang,bawang goreng dan cili merah.
Angat dan masukkan kedalam oven yg telah dipanaskan api atas dan bawah.Masak dalm 20 minit bergantung pada jenis oven.
Intinya :
200gm daging kisar ayam pun boleh
25gm atau sebungkus rempah kari daging
10gm udang kering di rendam cuci dan tumbuk kasar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 in halia
1 bawang besar poton dadu
sedikit kayu manis,bunga lawang,cengkih dan buah pelaga
daun kari
minyak
garam dan sedikit gula
Bahan2 lain...
majerin atau minyak sapi untuk sapu pada acuan
daun sop
daun bawang
bawang goreng
cili merah
Intinya :
200gm daging kisar ayam pun boleh
25gm atau sebungkus rempah kari daging
10gm udang kering di rendam cuci dan tumbuk kasar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 in halia
1 bawang besar poton dadu
sedikit kayu manis,bunga lawang,cengkih dan buah pelaga
daun kari
minyak
garam dan sedikit gula
Bahan2 lain...
majerin atau minyak sapi untuk sapu pada acuan
daun sop
daun bawang
bawang goreng
cili merah
No comments:
Post a Comment