Sumber : Yatiememories
Bahan A :
1/2 caw gula merah (mt guna gula kabung Miri sbb banyak dlm stok)
1/2 caw gula pasir
2 caw air
2 helai daun pandan
Masak bahan2 diatas tapis dan sejukkan dahulu
Bahan B :
11 gm mauripan
1/2 caw air suam
1/2 sk gula halus
Bahan C :
4 cawan tepung gandum
Secubit garam
Caranya :
- Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
- Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
- Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
- Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
- Lenserkan loyang 10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
- Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
- Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
No comments:
Post a Comment