Galery mt

Galery mt

Thursday, June 26, 2014

Apam Kampong




Sumber : Yatiememories

Bahan A :

1/2 caw gula merah (mt guna gula kabung Miri sbb banyak dlm stok)
1/2 caw gula pasir
2 caw air
2 helai daun pandan

Masak bahan2 diatas tapis dan sejukkan dahulu

Bahan B :
11 gm mauripan
1/2 caw air suam
1/2 sk gula halus

Bahan C :
4 cawan tepung gandum
Secubit garam

Caranya :
  1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
  2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
  4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
  5. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
  6. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  7. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi  ke dlm acuan. Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20 

No comments:

Post a Comment