Galery mt

Galery mt

Friday, June 13, 2014

Srimuka Zamrud



5 lapis....lapisan atas di taburi sago besar...lapisan pulut pun dicampur dgn sago besar....ada rasa coklat,peanut butter..pandan....tapi cucu mt yg sulung tak suka....dia komen mengapa ada manik dalam pulut tu...secara kebetulan masa buat kuih ni mt sibuk menjahit manik.....

Sumber Resipi : Chef Asma

Lapisan Bawah :

400gm beras pulut di rendam lbh kurang 4 jam
250ml santan pekat
250 ml air
1 1/2 tsp garam

50gm sgo besar di masak dgn air mendidih sehingga jernih.dan rendam dgn pewarna hijau.Toskan

Tos pulut dan gaulkan semua bahan2 diatas dan kukus selama 30 minit.Apaila masak gaul dgn sago tadi dan tekan padat ke dalam loyang.

Lapisan Atas:
200gm tepung gandum
40gm tepung hoen kwe
300ml santan pekat
700ml air
240gm gula
4 biji telor
1/2 tsp pewarna kuning lemon
1/2tsp pewrna hijau
1/2 tsp coklat emulco

Caranya :
Satukan semua bahan kecali pewarna.Bahagikepada 4 bhg.2 bhg warna kuning.1 bhg hijau dan 1 lagi bahagian coklat.
Masak naik wap.Ketepikan

Bahan2 lain :
50gm sago besar...rebus dan rendam dgn pewarna hijau.Toskan (untuk di tabur atas permukaan lapisan atas.)
Peanut Butter - untuk di sapu atas permukaan pulut.

No comments:

Post a Comment