Sebelum ni ada posting talam ubi kayu guna gula biasa...kali ni talam ubi kayu guna gula melaka (GM)...sedap,lembut dan lemak....
Lapisan Bawah :
3 caw ubi kayu yg sudah di parut
1 1/2 caw air gula (1 caw gula melaka,1caw gula pasir di masak dengan 1 caw air)
1 caw santan pekat
1 1/2 st garam
Cara :
1.Tapis air gula yg sudah sejuk kedalam parutan ubi,masukkan santan dan garam,gaul rata dan kacau atas api sebentar.
2.Tuangkan kedalam loyang size 10inx10in kukus selama 25min.
Lapisan Atas :
2 caw santan pekat
1 caw air
1 1/2 caw tepiung beras
2 sb tepung gandum
1/2 st garam
Cara :
1.Gaul rata semua bahan dan tapis.
2.Tuang atas lapisan bawah.Kukus selama 30 min.
|
No comments:
Post a Comment