Selalu makan kuih ni warna merah dan putih,kali ni buat warna warni...lapis merah putih jadi lapis pelangi... |
150gm tepung gandum
150gm tepung ubi
600ml santan pekat
600ml air
1tsp garam
Bahan (B) : 420gm gula castor
300ml santan pekat
400ml air
2 helai daun pandan
Cara :
1.Masak (B) hingga mendidih dan sejukkan.
2.Satukan (B) dan (A) kacau rata dan tapis
3.Bahagi adunan kepada 2 bahagian,satu dibiarkan putih dan satu lagi di campurkan dengan esen rose dan pewarna rose amina.
4.Mula melapis warna putih selama 5 min dan diikuti merah...dan seterusnya berselang seli hingga habis.
5.Lapisan akhir warna merah di tambah pewarna agar lebih terang.Kukus selama 25min.
Note: Loyang size 10inx10in dilapik plastik.Kesemua sekali 8 lapis..setiap lapis 300ml.
No comments:
Post a Comment