Resipi di bawah ni menghasilkan 80 ketul kiuh......
Bahan A...
80gm tpg gandum
350ml santan pekat..mt guna santan kotak je
2st garam halus
500 ml air
Satukan semua bahan di atas..kacau rataa fan tapis kedlm periok.
Masak hingga agak pekat.
Tuang dlm piping bag...mt masukkan dlm bekas plastik cili sos..senang nk picit nanti...ketepikan dulu
Bahan B....
200gm gula kastor
200gm tpg gandum
175 santan pekat
500ml air
3 biji telor..pukul sikit dulu dlm mangkok kecil
Cara..
Satukan semua bahan..gaul rata dan tapis kedalam mangkok..ketepikan dulu
Bahan C...
100gm gula kastor
60gm tepung jagung
175ml santan pekat
300 ml air daun pandan
1tsp garam
1tsp psndan emulco...opptional
1tsp pewarna..kdg2 daun psndan je dah cukup ..klu nk hijau lg..tsmbah sikit pewarna..tak letak pun tak apa..
Satukan semua bahan...gaul rata fan tapis ke dalam periok.
Masak dgn api sederhana hingga berkilat...ada npk buih2 sikit.
Matikan api...madukkan adunan B dan gaul rata hingga buih2 tadi tu hilang
Cara mengukus..
Panaskan kukusan dahulu.Acuan lompang sapu minyak
Tuang adunan hijau 3/4 penuh.
Picitkan adunan putih di tengah nya hingga adunan naik memenuhi acuan..(masukkan sikit muncung dn picit..pastikan dlm keadaan menegak..klu senget adunan putih x bulat)
Kukus selama 10 min
Dah betul2 sejuk baru keluarkan dari acuan.
NOTE ..
Bahan A jika terlalu pekat nanti bulatan putih tak kembang...x berapa cantik sbb adunan dah pekat
Bahan A...
80gm tpg gandum
350ml santan pekat..mt guna santan kotak je
2st garam halus
500 ml air
Satukan semua bahan di atas..kacau rataa fan tapis kedlm periok.
Masak hingga agak pekat.
Tuang dlm piping bag...mt masukkan dlm bekas plastik cili sos..senang nk picit nanti...ketepikan dulu
Bahan B....
200gm gula kastor
200gm tpg gandum
175 santan pekat
500ml air
3 biji telor..pukul sikit dulu dlm mangkok kecil
Cara..
Satukan semua bahan..gaul rata dan tapis kedalam mangkok..ketepikan dulu
Bahan C...
100gm gula kastor
60gm tepung jagung
175ml santan pekat
300 ml air daun pandan
1tsp garam
1tsp psndan emulco...opptional
1tsp pewarna..kdg2 daun psndan je dah cukup ..klu nk hijau lg..tsmbah sikit pewarna..tak letak pun tak apa..
Satukan semua bahan...gaul rata fan tapis ke dalam periok.
Masak dgn api sederhana hingga berkilat...ada npk buih2 sikit.
Matikan api...madukkan adunan B dan gaul rata hingga buih2 tadi tu hilang
Cara mengukus..
Panaskan kukusan dahulu.Acuan lompang sapu minyak
Tuang adunan hijau 3/4 penuh.
Picitkan adunan putih di tengah nya hingga adunan naik memenuhi acuan..(masukkan sikit muncung dn picit..pastikan dlm keadaan menegak..klu senget adunan putih x bulat)
Kukus selama 10 min
Dah betul2 sejuk baru keluarkan dari acuan.
NOTE ..
Bahan A jika terlalu pekat nanti bulatan putih tak kembang...x berapa cantik sbb adunan dah pekat
No comments:
Post a Comment