Hujung tahun dan awal tahun yg busy....banyak gambar dan resipi tak sempat nak upload.....ni minggu lepas punya cerita...kaswi goyang ..makan dua tiga ketul..lebihnya anak bawa pi sekolah..cikgu2 mkan licin licau...alhamdullillah...mt guna acuan lompang...sbb suka ada lesung pipit mcm mt...ewahhh
Acuan lompang saiz kecil disapu minyak panaskan sebentar didalam kukusan baru tuang adunan
Masak dgn api kuat
Bahannya..
1 1/3 caw tepung gandum
1 1/3 caw tepung ubi
1 caw gula pasir
1 caw gula merah
5 caw air
1 sb kicap manis
1 st air kapor
daun pandan
Kelapa parut putih di gaul gn sedikit garam
Cara...
Satukan gula pasir, gula merah. air dan daun pandan dlm periok..masak hingga mendidih.
Sukat jadikan 5 caw air klu kurang tambah air.Sejukkan
Satukan tepung gandum,tepung ubi,kicap,air kapor dan air gula tadi.Kacau rata dan tapis
Tuang dlm acuan dan kukus selama 25 minit
No comments:
Post a Comment