Galery mt

Galery mt

Wednesday, January 10, 2018

Kaswi Goyang

Hujung tahun dan awal tahun yg busy....banyak gambar dan resipi tak sempat nak upload.....ni minggu lepas punya cerita...kaswi goyang ..makan dua tiga ketul..lebihnya anak bawa pi sekolah..cikgu2 mkan licin licau...alhamdullillah...mt guna acuan lompang...sbb suka ada lesung pipit mcm  mt...ewahhh

Acuan lompang saiz kecil disapu minyak panaskan sebentar didalam kukusan baru tuang adunan
Masak dgn api kuat

Bahannya..

1 1/3 caw tepung gandum
1 1/3 caw tepung ubi
1 caw gula pasir
1 caw gula merah
5 caw air
1 sb kicap manis
1 st air kapor
daun pandan

Kelapa parut putih di gaul gn sedikit garam

Cara...

Satukan gula pasir, gula merah. air dan daun pandan dlm periok..masak hingga mendidih.
Sukat jadikan 5 caw air klu kurang tambah air.Sejukkan

Satukan tepung gandum,tepung ubi,kicap,air kapor dan air gula tadi.Kacau rata dan tapis
Tuang dlm acuan dan kukus selama 25 minit


No comments:

Post a Comment