Galery mt

Galery mt

Wednesday, August 3, 2016

Talam Lapis Caribbean


Lapisan Bawah :

A)
200gm tpg beras 
100gm gula kastor
1/2tsp garam
300ml santan
500ml air

B)
250gm pisang nangka di kukus dan di potong dadu
Beberapa titik pewarna kuning di gaul bersama pisang

Cara :
1.Satukan semua bahan.Gaul rata dan tapis Masak hingga pekat
2.Masukkan pisang gaul rata dan tuang ke dalam loyang.Ratakan dan kukus selama 25 min

Lapisan Tengah :

50gm tepung gandum
120gm gula castor
1/2 tsp garam
2 biji telor
1/8tsp esen pisang
300ml air
100ml santan pekat
sedikit pewarna..ikut suka

Cara :
1.Satukan semua bahan gaul rata dan tapis.Masak hingga naik wap
2.Tuang keatas lapisan pisang .Kukus selama 25min

Lapisan Atas :

50gm tepung kastrad
150gm gula castor
1/4st garam
sedikit esen vanilla
2 biji telor
100ml santan pekat
300ml air

Cara :
1.Satukan semua bahan dan gaul rata...tapis dan masak hingga naik wap
2.Tuang atas lapisan tengah dan kukus selama 30minit

Note : Seperti biasa setaip lapisan di cucuk garfu sebelum tuang lapisan seterusnya.


No comments:

Post a Comment