Galery mt

Galery mt

Thursday, August 1, 2013

Sup Tulang Johor by Nas...

Hari ni terpandang posting anak saudara at Major MSS yg keluarga panggil dia Nas....baca bahan2 yg digunakan macam sedap aje...so Nas mt share ye resipi yg mudah ni.....kita sekeluarga kan suka makan sop..klu bekumpul di kampung..soplah hidangannya....tak ada daging ayam di reban selalu jadi mangsa.....

1/2 kilo tulang
1sk lada hitam
3cm halia
4biji bawang merah
4biji bawang putih
3 sb rempah sup adabi
Rempah penumis 3 beradik
Daun sadri dan daun bawang
Kentang
Air

Cara :
1Rebus tulang bersama iar dan sudu (sudu logam ni petua org2 tua agar daging cepat empok...)
2.Bila hampir empok masukkan garam
3.Tumbuk halus halia,bawang merah dan bawang putih...panaskan minyak masukkan rempah 3 beradik dan bahan tumbuk...tumis ingga wangi dan masukkan kedalam rebusan daging tadi.
4.Nak pekat masukkan rempah sop adabi..
5..Akhir sekali masukkan kentang...apabila sudah empak rasakan garam dah cukup atau tidak...
6.Siap dah,,,taburkan daun bawang dan sadri serta bawang goreng....

Note : Sup tulang adalah kegemaran at...campur taugeh..dimakan dgn sambal kicap bersama tempe dan tauhu goreng.

No comments:

Post a Comment