Malam sebelum gerak ke KT utk mencandat sotong sempat makan nasi dgn rendang pucuk ubi yg di bawa oleh ila dirumah yah di Keramat..sedap pulak...sambal makn sambil tanye resipinya.....hari ini terajin pulak buat....mmg sedap.....
500gm pucuk ubi (tadi mt beli 3 ikat buang tangkai ambil daun je..bersihkan dan tos)
2biji kelapa ambil santan
5 btg serai di ketuk2Asam keping
Bahan Kisar :
20biji bawang merah
segenggam cili padi (nak pedas tambah lg)
segenggam ikan bilis
sedikit kunyit hidup
Cara :
Masukkan bahan kisar kedalam kuali,masukkan santan,serai dan asam keping.
Masak hingga mendidih dan masukkan pucuk ubi (pucuk ubi tu tak perlu di celur)
Kuah akan cair semula bila masuk pucuk ubi...masak hingga kering rasakan garam dan gula...
Note : tak perlu kerisik....sbb dulu mt pun ingat kena letak kerisik....
No comments:
Post a Comment