Galery mt

Galery mt

Wednesday, August 1, 2012

Tepung Gormak....

Bila ada seorang kawan mt kata sedap....terasa pulak nak buat...bukan tak pernah makan..tp tak perasan pulak rasanya sedap ke tidak...jd pagi2 lagi mt dah rebus kacang hijau dan di campur kelapa untuk buat inti...senang saja resipinya..mcm2 versi dlm internet...ikut ajelah mane yg sesuai dgn selera...ni resipi yg mt buat...mmg sedap! ...intinya agak banyak...so next time klu buat kena  kurangkan bahan inti nya.....

Bahan inti :
200gm kacang hijau di rebus hingga betul2 empuk
1/2 biji kelapa parut putih
250gm gula merah
150gm gula pasir
1caw air
Daun pandan
secubit garam

Bahan Doh :
200gm tepung pulut
secukup air
sedikit garam

(dapat dlm 16 keping tepung gomak)

Cara :

.1.Rebus kacang hijau hingga empok dan kembang.
2.Masak gula merah,gula pasir hingga hancur dan tapiskan kedlm kacang rebus yg dah empuk tadi
3.Masukkan kelapa dan daun pandan serta garam.masak hingga kering
4.Bila hampir kering taburkan 1sb tepung gandum dan gaul rata dan sejukkan.
5.Bulat2kan inti dan ketepikan atau disimpan dulu dlm peti sejuk.

Doh :
1.Satukan air sedikit2 kedalam tepung pulut hingga menjadi doh.
2.Scoop doh dan bulatkan...leperkan  dan masukkan inti.Leperkan semula
3.Masukkan kedlm air mendidih..apabila timbul angkat,toskan dan gaul kedlm serbuk kacang hijau.

No comments:

Post a Comment