Koleh Kacang....aku pun tak faham apa punca namanya begini....kacang tu aku fahamlah ...tapi koleh tu...kena buat research ni.....ramai yg komplen selalu buat tak jadi...aku pun belajar banyak tempat....akhirnya aku suka resepi yg ini...tak ingat mana dapat resepi ni.....cepat dan mudah...
Bahan A :
2 cawan santan pekat.....buat tahi minyak...minyak lebihan....simpan dulu.
Bahan B :
2 cawan gula merah 4 sudu besar gula pasir 2 cawan air 2 helai daun pandan
Masak hingga gula larut tak perlu mendidih...sejukkan & tapis. Bahan C :
4 cawan santan (1 1/2 cawan santan pekat) 2 cawan tepung kacang hijau secubit garam
Cara :
Satukan lebihan minyak dari A,B dan C, kacau rata,masak atas api sederhana hingga pekat dan berkilat.Kalau angkat sudip adunan tu tak jatuh.....masukkan dalam loyang size 9"x9" dan taburkan tahi minyak tadi.Biar sejuk dulu baru potong....yg ini selalu tak sabar...lebih2 lagi yang baru belajar buat kuih...(pengalaman diri sendiri)...sabar ye nak...adik....akak... |
No comments:
Post a Comment