Selalu aku buat talam keladi V1 (resipi belum masukkan lagi) menggunakan telor kali ini mt jumpa resipi yang tidak menggunakan telor....rasanya lebih sedap dari resipi TKV1 cuma agak lembut...mt kena buat sedikit modification pada resipi TKV1 untuk dapat rasa seperti TKV2 tapi texture seperti TK1.....cubalah memang sedap...
Lapisan Bawah :
300gm keladi
600ml santan cair(200ml pekat + 400ml air)
150gm tepung beras
20gm tepung ubi
1/2st garam
Lapisan Atas :
250gm gula pasir
100gm tepung beras
3 cawan santan pekat (2caw pekat + 1caw air)
1/2 st garam
pewarna ungu
Cara :
1.Potong dadu keladi,cuci dan rendam dengan air garam seketika...toskan dan kukus 15 minit.
Ambil 3/4 keladi tadi dan blend dgn sebahagian santan dari bahan Lapisan Bawah.
2. Satukan bahan lapisan bawah kacau rata dan tapis masukkan keladi yg di kisar tadi,kacau atas api hingga pekat.Angakat dari api,masukkan baki keladi yg dipotong dadu,kacau rata.
3. Masukkan kedalam loyang 10inx10in kukus selama 20min.
4. Satukan bahan lapisan bawah dan tapis.Kacau atas api hingga naik wap dan tuangkan keatas lapisan keladi.
4.Kukus selama 30min.
No comments:
Post a Comment