Galery mt

Galery mt

Saturday, October 16, 2010

Talam Pulut Jagung



Bahan A :

500gm beras pulut...cuci,rendam dan toskan
300ml santan pekat
300ml air
2tsp garam
1tbsp gula

Bahan B :

70gm tepung beras
10gm tepung ubi
150gm sweet corn creamy
50ml santan pekat
250 air
120gm gula custor
pewarna kuning

Bahan C :

150gm santan pekat
150ml air
40gm tepung beras
20gm tepung jagung
100gm gula custor
pewarna pilihan

Cara :

1. Satukan A kukus 30min,angakt dari kukusan buang daun pandan,gaul sebati dan mampatkan dlm loyang 10"x10"
2. Satukan bahan B, tapis dan masukkan sweet corn.Masak atas api hingga pekat dan tuang atas adunan pulut tadi.Kukus selama 25min
3.Satukan bahan C tapis dan masak hingga pekat dan tuang atas lapisan sweet corn tadi dan kukus selama 30min

No comments:

Post a Comment