Sediakan inti dahulu..
2 caw/400gm kacang hijau (di rendam hingga kembang)
2 caw air
2 caw gula
1 caw kelapa parut putih
Cara...
Toskan kacang.Masukkan kacang dlm rice cooker dan masukkan 2 caw air
Masak mcm masak nasi..bila dah kering masukkan kelapa dan gula dan di kacau rata
Biar "keep warm" hingga kering
Dah sejuk ambil inti seberat 10 gam dan bulatkan.. buat sampai habis..simpan dlm peti sejuk sementara nak siapkan doh pula
Bahan Doh..
500 gm tepung pulut
1 caw santan
2 sb gula
1sk garam
air secukupnya
Cara..
Ayak tepung pulut kedalam mangkok
Satukan santan..garam dan gula serta kacau hingga gula larut.
Tuangkan santan kedalam tepung..gaul rata sambil masukkan air sediki2 hingga jadi doh yg lembut
Ambil doh seberat 20gm ..bulat2kan,Buat sampai habis
Sapu tapak tangan dgn minyak..ambil sebuji doh dan masukkan inti..bulatkan dan lonjongkan sedikit.Masukkan kedalam net dan pulas
letak atas daun pisang.Buat sampai habis dan kukus selama 10 min
Nota : Dapat menghasilkan kuih angku sebanyak lbhkurang 42 biji
No comments:
Post a Comment