Galery mt

Galery mt

Wednesday, March 1, 2017

Asam Pedas Ikan

Asam pedas yg selalu mt masak ialah asam pedas Johor style..(kami berdua Johor mari)...kali ni mt cuba asam pedas style Melaka pulak....lain sedikit rasanya tp tetap sedap.....

Bahan...

2 keping ikan tenggiri/parang/pari pun boleh
3 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 in halia *
1 in kunyit hidup *
1 sudu makan lada hitam lada hitam *
1 in belacan
4 sudu makan cili blend..nk pedas boleh tambah

blend bahan bertanda *

1st halba
1 btg serai di titik
1 bunga kantan di belah dua
sedikit daun kesom
bende atau terung atau dua2 sekali pun boleh
sedikit daun kesom
air asam jawa  secukupnya
garam 
gula (mt tak letak)
minyak utk menumis

Cara :
Panaskan minyak dan tumis halba
Masukkan belacan..kacau  seketika
Masukkan bahan blend..cili kisar dan serai tumis hingga garing....ni taktik nk dapat asam pedas yg sedap..tumis bahan2 tu hingga garing ..bukan sampai hangus ye
Masukkan ikan...balikkan ikan perlahan2..biar sekita..dan tuang air asam (ada org suka tuang air asam dan baru masukkan ikan..mt suka masukkan ikan dahulu)
Masak hingga mendidih.
Masukkan daun kesom..bunga kantan dan bende.
Rasakan garam dan secubit gula (gula ni ganti ajinomoto)..jgn spi terasa manis pulak
Reneh sebentar dan matikan api

Nota.. Kalau malas masak sayur lain..dlm asam pedas ni mt suka masuk..tomato..bende..terung...anak2 panggil asam pedas 3 in 1






No comments:

Post a Comment