Sebelum ni dah ada entry puding ni..tp mt share sekali lagi resepinya..
Bahan A :
800ml air di kisar bersama 10 helai daun pandan..dan tapis
400ml santan pekat
140gm gula
Masak hingga mendidih di bahagi kepada dua bahagian
Tuang sebahagian ke dalam loyang yg telah dibasahkan.
Sebahagian lagi ketepikan dahulu
Bahan B ;
1000 ml air
160gm gula melaka/gula merah
1/4st garam
10gm serbuk agar2
Masak semua bahan hingga mendidih dan tapis.
Bahagi dua bahagian...dan tuang sebahagian keatas lapisan A
Sebahagian lagi ketepikan dahulu
Bahan C :
150ml santan pekat
450ml air
100gm gula
8gm serbuk agar2
1/4st garam
150gm cendol
Masak semua bahan.kecuali cendol hingga mendidih.Tuang atas lapisan B dan taburkan cendio diatasnya.
Panaskan hingga mendidih baki bahan B dan tuang atas lapisan C dan akhir sekali panaskan baki lapisan A hingga mendidih dan tuang atas puding.Biarkan beku dan sejukkan dlm peti sejuk.
Loyang : 10in x 10 in di basahkan
Jumlah lapisan A =1200ml (bahagi 2 setiap lapisan 600ml)
Jumlah lapisan B = 1000ml (bahagi 2 setiap lapisan 500ml)
Cucuk permukaan lapisan dgn garfu sebelum menuangkan adunan seterusnya
Pastikan adunan panas mendidih
No comments:
Post a Comment