Dulu2 bila beli kuih ni..dalam hati macam mana lah nak buat....kuih kegemaran sekeluarga...bila dah pandai buat....emmmm semua dah muak...dah tak heran dah....kata mereka....tak apalah mt kongsi resipi ni manatahu satu hari anak cucu nak buat.....teramat senang..cuma nak kena mengacau mcm dodol...mt tak pernah kacau dodol tapi pernah tengok orang kacau dodol....begitulah lebih kurang....
Sediakan Tahi Minyak :
1 biji kelapa yg di parut...ambil santan pekat (jgn beli santan pekat dlm kotak atau dlm bungkus pelatik)
1/8 garam halus
- Masukkan santan dan garam dlm kuali..masak sampai jadi tahi minyak..tapis ketepikan dahulu tahi minyak dan minyak kelapa tu.
Bahan A:
500gm gula merah
100 gm gula castor
375ml air
2 helai daun pandan
- Masak kesemua bahan hingga mendidih,tapis ke dalam bekas jadikan jumlahnya sebanyak 625ml (kalau kurang tambah air) ketepikan
Bahan B :
375gm tepung kacang hijau
11/4 st garam
500 ml santan pekat
1630 ml air
- Kacau rata bahan B tapiskan kedalam kuali dan masukkan bahan A yg telah di tapis tadi.Kacau rata
-Masak dengan api sederhana hingga pekat
- Bila hampir pekat,,masukkan minyak dari santan kelapa tadi kacau rata.
- Masukkan kedalam loyang dan taburkan tahi minyak rata2 dan tekan2 sedikit..
No comments:
Post a Comment