Ini antara resipi roti canai yg mt suke buat...senang aje kalau kita rajin....jommm ke dapor...Sebahagian gambar mt ambil dari kenalan mt Suri yg telah mencuba resipi ni....dia juga berniaga segala macam frozen food...kalau nak tempah hubungi beliau di talian 0123052516....
Bahan:
A) 1 kg tepung gandum
60gm minyak sapi
B) 60gm susu pekat manis
1tsp gula
1tsp garam
500ml - 550ml air
Cara :
1.Satukan semua bahan B.
2.Satukan bahan A masukkan kedalam mangkok adunan.Masukkan B sedikit demi sedikit sambil di uli hingga lembut...(mt guna mesin je...lengoh nak mengulinya oii)
A) 1 kg tepung gandum
60gm minyak sapi
B) 60gm susu pekat manis
1tsp gula
1tsp garam
500ml - 550ml air
Cara :
1.Satukan semua bahan B.
2.Satukan bahan A masukkan kedalam mangkok adunan.Masukkan B sedikit demi sedikit sambil di uli hingga lembut...(mt guna mesin je...lengoh nak mengulinya oii)
3.Tutup ddgn plastik dan perap selama 30 minit.
4.Bulatkan doh sebanyak 50gm..lumur dgn minyal sapi atau majerin. dan perap selama 4 jam
5.Tebar kalau pandai kalau tak pandai penyek2 dlm dulang besar dan tarik tarik....dan bakar.
Nota :
Untuk garing boleh tambahkan 1 tbsp horlicks
Untuk froozen nak simpan lbh sebulan : Tambah sodium benzote 1kg tepung = 1 % SB..(klu boleh tak payahlah guna SB ni......
4.Bulatkan doh sebanyak 50gm..lumur dgn minyal sapi atau majerin. dan perap selama 4 jam
5.Tebar kalau pandai kalau tak pandai penyek2 dlm dulang besar dan tarik tarik....dan bakar.
Nota :
Untuk garing boleh tambahkan 1 tbsp horlicks
Untuk froozen nak simpan lbh sebulan : Tambah sodium benzote 1kg tepung = 1 % SB..(klu boleh tak payahlah guna SB ni......
No comments:
Post a Comment